Den ligger där, eller snarare hänger, högst upp på den norra väggen halvvägs in i Lysefjorden. Lysefjorden som är en av Norges mest sydligt belägna fjordar, den ligger söder om Oslos lattitud.
Besökare från närbelägna Stavanger kommer denna sommar, år 1901, upptäcka den.
Det som kommer bli fjordens kronjuvel och hela Norges främsta besöksanledning. Världen kommer vallfärdas! 1
Text: MagLaGBG
Turfartyget Oscar II
Det trettioåtta meter långa och sex meter breda turfartygen Oscar II drivs av en ångmaskin då hon rundar udden Oanes på sin babordsida år 1901. Ortnamnet Oanes kommer från det Norska ordet Oge som betyder rädsla. Trotts att klippväggarna till fjorden som Oskar II nu girat upp för att gå in i är mellan 600 och 1000 meter lodrätt höga, så är det här i mynningen in till Lysefjorden endast 13 meter djupt.
Fartygets kapten, Hana, är därför koncentrerad på navigeringen. Han vet att man måste hålla kurs långt ner mot den södra delen av fjordinloppet för att inte stranda på det låga landet där människor sedan stenåldern bebott och iakttagit sundets starka strömmar.
Bankdirektören Thomas P. Randulff
Men Hana vet också att denna stilla sommardag gör att han inte behöver oroa sig över de vindar som seglare genom tiderna ansett vara så förrädiska i kombination med fjordens branta väggar. Han kan istället fullt ut fokusera på att skapa en stark upplevelse åt gästerna ombord, bankdirektör Thomas P. Randulff med säskap.
Pekar upp mot klippan strax innan ”Systrarma”
Efter sundet lägger Hana om rodret upp längs fjordens branta nordliga vägg med kurs på fem pyramidliknande klippformationer som han vet skapar starkt intrycka om han går nära dem. Hana kallar klippformationerna ”de fem systrarna”.
Bankdirektör P. Randolff pekar upp mot väggen strax innan systrarna och frågar
— Vad är det där för klippa? Den som ser ut som om det vore en predikantstol i en kyrka.
Hana ser klippan, men han har faktiskt aldrig tänkt på den tidigare.
Bättre än Taj Mahal, Grand Canyon och Victoriafallen
Det är denna dagen som startar skapandet av Norges största turistattraktion. Den naturattraktion som Lonely Planet, 100 år senare, skall utpeka som världens mest fantastiska utsiktspunkt. Före sådana platser som Grand Canyon och Victoria fallen. Det som National Geografik skall utse till världens främsta turistmål och Tripadviser skall ange som resmål högre värderat än Taj Mahal.
Hittar inte, trotts lokalkännedom
Nästkommande söndag går P. Randolff tillsammans med sin revisor O. Hauksen och två pojkar från en gård i närheten, Guttom och Elling, för att försöka ta sig upp till klippan. Men trotts pojkarnas lokalkännedom så hittar de inte. På vägen möter de istället granngårdens, Fredrik Bratelli som först inte förstår vilken klippa de pratar om. Men till slut leder han dem rätt.
Först med att känna suget i magen och hänföras
Uppe på klippan är P. Randolff den första turisten någonsin som går fram till kanten. Där känner han hur det suger till i magen och han hissnar då han ser ner över kanten. Sex hundra fyra meter, lodrätt rakt ner i fjorden. Samtidigt hänförs han av landskapet då han lyfter blicken och ser ut över den djupa fjorden och bergen runt om.
Tom Cruse, helicoptrar, hissar och linbanor, landar i stensättande sherpas
I denna första gruppens fotspår skall sedan författare och skådespelare så som tex Tom Cruise besöka, hänga från och skriva om klippan. Människor kommer vallfärdas från hela världen och entreprenörer kommer föreslå mer och mindre briljanta idéer på hur man skall tjäna pengar. Helicoptrar skall flyga och hästar skall rida. Hissar skall byggas inuti och linbanor byggas utanpå klippan. Som tur är så stannar man vid att låte sherpas från Tibet låta bygga stenade stigar upp till klippan.
Upplever klippan på samma sätt som första gången 1901.
Dagans besökara upplever själva klippan under samma förutsättningar som P. Randolff, det vill säga naturens förutsättningar. Inga staket, inga varningsskyltar, endast den egna självbevarelsedriften agerar skydd.
Men det är fler människor i sällskapen. År 1989 besöktes klippan av ca 6.000 personer, 1993 var det 70.000 besökare, 2008 var det 117.000 besökare och år 2019 var det 303.000 besökare.
Ingen kan undvika att hänföras
Är då Preikestolen idag en helt hysterisk turistfälla som tar bort upplevelsen?
Svaret är nog att ingen kan besöka klippan utan att hänföras. Men det är inte denna turen man skall göra för att njuta av naturens stillhet i enskilt sällskap med med sin termos.
- Källa: ”Lysefjorden runt”, Christophersen. Wigestrand, Stavanger 2023. (www.wigestrand.no) ↩