2024-06-14
När vi klev ombord på färjan vid Tuvesvik, för att besöka Gullholmen efter en bussutflykt på en och en halv timma från Göteborg. Då kunde vi inte ana att mötet med Jan och Barbro skulle leda till hummersafari på land, en bevingad promenad i skärgårdsberättande....

När vi klev ombord på färjan vid Tuvesvik, för att besöka Gullholmen efter en bussutflykt på en och en halv timma från Göteborg.

Då kunde vi inte ana att mötet med Jan och Barbro skulle leda till hummersafari på land, en bevingad promenad i skärgårdsberättande och besök av en utställning med lokalt uppstoppade fåglar.

inga bilder hittades

Foto:#MagLaGBG

Gullholmen ligger på fem minuters båtfärd från Orust nordvästra hörn och är hem åt ca 95 personer året runt. Färjan lägger till mitt hamnen där också öns affär, som har öppet fem dagar i veckan, ligger på kajen.

Vid ljugarbänken

Vid ljugarbänken, som vintertid verkar flytta in till affärens fikabord, träffar vi Anna Carin som sedan ett par år tillbaka slutat pendla för att istället arbeta på ön och i affären.

– Av de som bor här året runt, är ca tio till femton personer i yrkesverksam ålder, resten är pensionärer, berättar Anna Carin.

Stoppat upp fåglar på Gullholmen sedan 13 års ålder

Efter att vi handlat vår matsäck av Anna Carin för att bidra till den lokala ekonomin tar vi den asfalterade smala vägen söder ut mellan välmående, klassikt vita, skärgårdshus. I närheten av Gullholmsbaden som ligger vid en minigolfbana i anslutning till tätt liggande stugor som går att hyra, hälsar vi på ett pensionärs par.

– Den ön heter Tvestjärten, berättar Jan och pekar öster ut mot den avlånga ö som vi ser ligger mellan Gullholmen och där färjan lägger till på Orust.

– Där bor en fastboende, men det är nog ganska enahanda, inte mycket att promenera på, fyller Jans fru Barbro i.

Den man som vi senarer får reda på heter Thorbjörn ansluter till vårt samtal. Han har stoppat upp fåglar på ön sedan han var 13 år och har byggt en utställning för dem i Gullhomens gamla skola.

– Thorbjörn kan allt om ön och berättar mer än gärna om den, säger Jan, och det tar inte lång stund innan Thorbjörn tagit oss under armen för att leda oss till sin fågelutställning.

Hummerhinkar påväg till Alingsås.

På vägen möter vi hummerfiskaren Stefan, som är påväg hem till Alingsås. Han visar stolt upp två hinkar fulla av hummer som han vittjat ur sin hummersump.

– Det har varit det bästa hummeråret på hundra år säger Stefan. Troligtvis beror det på att man ökat det lovliga måttet, så att hummern kan bära rom ett år till innan den är lovliga att ta upp.

Fågelutställning, bio och bibliotek i gamla skolan.

I den gamla skolan som också huserar biograf och bibliotek visar Thorbjörn alla sina fåglar som står i glasmontrar från golv till tak längs ena väggen.

Alla fågelarterna finns på Gullholmen och de har dött en naturlig död, viss har jag hittat och stoppat upp andra är skänkta till mig för uppstoppning, säger Thorbjörn.

Lent försöker vi ta oss ur Thorbjöns brinnande berättarentusiasm, för att hinna med det bastubad och krogbesök vi planerat innan vi skall ta oss hem mot Göteborg igen.

Vi reste till Gullholmen för att utforska en vinterdöd sommar ö, men vi hittade en livs levande vinterhemlighet. Bastubadet fick bli en annan berättelse, en annan dag!