2024-06-14

Glädjen i att ta sig ingenstans utan mening på ett krångligt sätt. Så onödigt men ändå så själsligt nödvändigt!

Text &bild: #MagLaGBG

Stardust tar satts norr ut ur Björköfjorden på en öppen bidevind. Vi ligger med god marginal upp mot Sälö. Loggen lägger sig stabilt på 7-8 knop då vi väljer att sätta kurs ost om fyren.

Med sikte på ankring vid Näsvisorna…

Siktet är inställt på ankringsplats mellan det som kallas Näsvisorna, efter Sälö faller jag och Stardust av något. Vi går in väst om Stora Rytten och Högö med sin populära ankarplats.

Med fyllt storsegel glider Stardust upp mot ankringsviken…

När vi siktar den utvalda ankringsviken rullar vi in genuan och skotar hem storen för att som vanligt släppa fallet och låta storen falla i förberedelse för ankring. Men jag håller kvar en stund, med storen fylld glider Stardust upp mot ankringsplatsen i precis lagom fart, varför starta motorn tänker jag…

Då jag släpper fallet och går fram på fördäck…

Vi går över stag och glider upp i norra änden av viken, där går vi sakta över stag igen. Storen fyller på andra bogen och vi kommer upp i position för en bra ankringspunkt. Stardust glider upp i vindögat där seglet vajar ett par gånger innan det stillsamt faller ner på bommen då jag släpper fallet och går fram på fördäck.

Kättingen rasslar ur ankarklyset…

Farten genom vattnet avtar och jag låter kättingen rusa ur ankarklyset samtidigt som Stardust sakta börjar falla med sidan mot vinden. Jag går bak och viker seglet på bommen medan Startdust sakta rätar upp sig mot vinden då ankarkättingen sträcks.

Upplevelsen av natursamklang och kopplingen till platsens historia av sillperioder och små segelskutor….

Om det inte vore för…

Upplevelsen av natursamklang och kopplingen till platsens historia av sillperioder och små segelskutor vore överväldigande….… Om det inte vore för att jag alltid kör fast Stardust ankaret ordentligt med motor. Jag vrider på nyckel och lägger i backen.

Så själsligt nödvändigt…

Så onödigt och krångligt, när man ändå måste starta maskin. Men så själsligt nödvändigt!

LifeOfStardust