2024-06-14
Dyröleden beskrivs av många som en av de starkaste och mest lättillgängliga naturupplevelserna av karga västkustklippor.

Dyröleden beskrivs av många som en av de starkaste och mest lättillgängliga naturupplevelserna av karga västkustklippor.

Foto: vonFrankEinsteins Vandringstips, dyron.se, vastsverige.com  Text: #MagLaGBG

Leden på Dyrön är totalt 5km lång och kan delas in i den västra (grön) och östra kustleden (gul), samt inlandsleden som går tvärs över ön (blå), mellan öns två hamnar.

Femtio ton brädor som släpats ut på klippstigar har gjort djupa raviner och exponerade kuststräckor lättillgängliga, både för barn och seniorer hela året. Men leden kräver god fysik.

Hela leden går på bergiga stigar, med stabila trappor, spångar och räcken i trä där det behövs. Totalt tar det ca 2,5 timmar att gå runt hela ön i lugnt tempo. Börjar man den västra eller östra kustleden så kan man välja att avbryta ledvandringen då man kommer till den södra hamnen om man vill. Därifrån kan man ta den enklare och snabbare vägen som går tvärs ön genom samhället och förbi affären tillbaka till färjan. Eller så fortsätter men ledvandingen runt ön. 

Dynes Ravin som man kommer till via den västra kustleden är kanske det mest spektakulära på vandringen. Längst ner i ravinen via den smala passagen mellan två höga klippväggar finns bord och bänk. Här äter många sitt utflyktspaket, samtidigt som de tittar ut över grannön Åstol och rökeriet som ligger på Åstols norra hamnpir.