2024-06-14
I vår packning har vi ett lunchpaket med lokala delikatesser tillsammans med en mini-guide och berättelse över Dyrön, Åstol och Rönnäng. Framför oss har vi en dag av utforskande på Dyrön och middag på Åstol Rökeri.

I vår packning har vi ett lunchpaket med lokala delikatesser tillsammans med en mini-guide och berättelse över Dyrön, Åstol och Rönnäng. Framför oss har vi en dag av utforskande på Dyrön och middag på Åstol Rökeri. På kvällen kommer vi avsluta med utsikt över ön Klädesholmen och öppen horisont i lugnet och grönskan på Tjörns Havspensionats Veranda.

Foto: Södra Bohuslän Turism. Text: #MagLaGBG

Båten mot Dyrön och Åstol lägger till på knirrande däck i Rönnängs hamn och vi får en glad hälsning från decksman då vi kliver ombord tillsammans med andra dagsbesökare och öbor.

Rönnäng ligger på Tjörns Sydvästra spets, en hamn och skärgårdssamhälle tryggt skyddat av Tjörnekalv ut mot den öppna Marstrandsfjorden och de mytomspunna Paternosterskären.Till Rönnäng går det expressbussar från tågstationen i Stenungsund eller centrala Göteborg. Buss-stationen i Rönnäng ligger direkt vid Rönnings brygga där båtarna går ut mot öarna Dyrön och Åstol. Ett par hundra meter från Rönnängs brygga, uppe på en höjd, ligger Tjörns Havspensionat med restaurangen Rönnängs Veranda. Här samlas Rönnängsborna då det är stort kalas eller bröllop, men också för att njuta av deras vardagliga skärgårdsliv, med mat och lugn atmosfär och utsikt över takåsarna från Rönnängs Veranda.

När båten lämnar kajen ut mot Dyrön passerar vi det trånga Kalvsund, med lummiga träd ner mot sandstranden på ena sidan och Rönnängs promenadbrygga på den andra. Framför oss öppnar sig västerhavet och Marstrandsfjorden som slår mot klipporna nedanför utsiktsplatsen Tjörnöhuvud, dit promenerar många då de bor på Tjörns havspensionat. Vi har valt att stå på soldäcket ut mot Dyrön där lugnet i Kalsund nu byts mot öppet hav med fritt spelrum för vinden. Den varma lukten av solkräm i den stilla hamnen byts mot krispig, salt, havslukt. I vågors silverglitter mot väster ser vi Åstols vita, tätt liggande hus, innan vi glider in mellan pirarna i Dyröns norra hamn, där lugnet lägger sig i skydd från den fria vinden.

Dyrön har på senare år blivit omtalad för sin fina promenadled. Med samlade krafter på ön har man byggt trappor, trädäckade utsiktsplatser och broar över klippraviner för att boende och besökare enkelt skall kunna ta del av öns natur och hänförande utsikt. Mest hänförande är kanske utsikten från den höga klippan längst ut på Dyröns västra spets. Här får man Helikoptervy ut över Åstols klassiska fiskehamn med Åstols rökeri och dess vita byggnad välkomnande i hamninloppet. Bortom Åstol, i soldiset, svävar Karlstens fästning på Martstrands klippor och i horisonten, med fritt vatten bort mot England, urskiljer vi siluetten av Paternoster Fyr. Denna plats är lika upplevelse rik en vacker sommardag som den är under de gråaste av höstdagar, fast med två helt olika uttryck. Under de dagar Bohuslän bjuder på sin mer karja uppsyn, är det många som avslutar sin promenad på Dyrön i den värmande Bastun som liggerpå klipporna strax väster om Sydhamnen. Tjörns Havspensionat hjälper till att boka denna upplevelse åt gäster som bor på pensionatet.

Båten för ö-luffen mellan Rönnäng, Dyrön och Åstol är livsnerven för de som bor på öarna hela året. Båten avgår från Rönnäng ca en gång i timmen. Utifrån Rönnäng finns också andra möjligheter att komma ut i skärgården runt Rönnäng, Dyrön, Åstol, Klädesholmen, Marstrand och fyrplatsen Pater Noster. Tjörns Havspensionat hjälper till att boka båttaxi, ribturer och guidade kultur-turer. Det är till Åstols Rökeri vi tar oss för middag efter att vi ätit våra lokala delikatesser, som Tjörns Havspensionat paketerat åt oss som utfryktspaket till lunch på Dyrön.

Båten till Åstol Landar i den södra delen av hamnkilen så vi får möjlighet att titta på sjöbodarna längs bryggorna, och vi passar på att titta in i hembyggdgårdens sjöbod, på vår väg till rökeriet som ligger längst ut i hamninloppet på norra sidan av hamnkilen. På Åstols rökeri serveras vi i visrummet som är tapetserat av bilder på kända artister som spelat där sedan det gamla ishuset blev rökeri och sedan öppnade som restaurang av lokala eldsjälar. Idag driv Åstols Rökeri hela året och har blivit en samlingsplats lokaltboende, sommargäster och besökare, uppskattat för gästspel av artister och kända kockar.

Åstol har en av västkustens mest karakteristiska siluetter. Den lilla ön ligger ensam mitt i Marstrandsfjorden, känd för sjön som snabbt bygger sig hög vid ökande vind. Åstol är proppfull med tätt liggande vita hus och människorna på ön har alltid varit kända för innovativt tänkande. Fiskarna på ön leddande länge utvecklingen av Bohusläns fiskeflotta, fram till att båtarna blev så stora att de inte fick plats i hamnen.

Med härligt tunga fötter, sinnen fulla av intryck från skärgårdsnatur och möten med människor i skärgårdsliv, låter vi taxibåten ta oss hem mot Rönnäng, där vi landar på Verandan vid Tjörns Havspensionat för kvällen. Med välförtjänt dryck tar vi in lugnet i den lummiga omgivningen, skyddat från vind men med bibehållen utsikt ut över skärgården, ut mot ön Klädesholmen och vidare ut mot fri horisont och röd solnedgång.