2024-09-10

Vi seglar in i Lysefjorden och går Flørli trappa. Samma 4444 trätrappsteg som Per Schelderup gick då han bar 107 kg material till toppen, varje dag, då kraftstationen byggdes. Hundra år innan vårt besök.

På vår vandring till Klippan ”Mini Trolltunga” upplever vi det fysiska pris som människor fått betala, för att leva och arbeta i denna spektakulärt vackra natur. 1

Text: #MagLaGBG, Magnus Larsson

Bergsvägg, 54 graders lutning i vissa parti

Vagnen som dras upp med wire på räls längs den 54 gradiga bergsväggen är nu på 400 höjdmeter ovan Lysefjordens havsnivå. Det återstår 340 höjdmeter innan de fyra kraftverksarbetarna ombord på vagnen skalla vara vid vid toppen av Flørli hydroelektriska kraftstation .

Plötsligt känner de ombord ett ryck i vagnen och istället för att sakta rulla upp för berget börjar den rulla neråt. De fyra ombord griper tag i varandra för att hålla ballansen på vagnen som nu obromsat snabbt ökar hastighet ner för berget.

Väl medvetna om den betongmur som vagnen brukar vila mot längst ner kastar de sig handlöst ur vagnen. Ut bland sten, buskar och blåbärsris vid sidan av rälsen och de stora kraftverksrören.

Betongväggen exploderar

Vagnen rusar ner för berget parallellt med kraftstationens rör där vattnet inuti brukar ha en hastighet på 120 meter per sekund då det forsar utför och in genom turbinerna längs ner. Men vagnen rusar inte mot en turbin som mjukt kommer släppa igenom den ut i Fjorden. Den rusar mot en stum betongvägg. Efter fyra hundra fallmeter kraschar vagnen helt obromsad rakt in i betongväggen som exploderar då vagnen far rakt igenom den och vidare in i maskinhallen på andra sidan.

740 höjdmeter och 4444 trappsteg

Mirakulöst nog dör ingen denna första gången eller någon av de andra gångerna som wiren till vagnen kommer gå av under åren som anläggningen är i drift, 1919 – 1999.

Kraftverksarbetaren Nils Helmikstøl såg betongväggen explodera. Han valde att aldrig åka med vagnen igen efter det. Istället valde han att ta vägen upp de 740 höjdmetrarna till toppen, eller trappan med 4444 trappsteg

Bar upp 107 kg per man och dag

När anläggningen började byggas 1916 fanns ingen räls eller vagn, då fick man bära upp allt material för hand. Per Schelderup var en av de bärare som anlitades, han fick 20 öre för varje kilo som han bar upp. Det gav en daglön på 24 kronor, vilket var bra jämfört med annat på den tiden. I snitt bar de upp 80 kg per man vid varje tur och totalt ca 107kg per man och dag.

Sten krossar gårdshuset, öde i 100 år

Innan Flørli var kraftsstation var det sågverk och enkla familjejordbruk. Olyckorna på berget har varit många. Året 1708 rullade en stor sten ner för berget efter att en man i svårmod inte fått husrum då han vädjade om det och därför förbannade gården. Stenen for ner och krossade gårdshuset. Efter det låg gården och Flørli öde i 100 år innan Sven I. Toralson bosatte sig där. Men redan 7 år efter att Sven bosatt sig halkade han på is han inte såg under snö och trillade ner för ett stup uppe i bergen ovan Flørli. Trotts att han bröt båda lårbenen lyckades Sven krypa hem till gården där han togs om hand av sin bror. Sven dog två dagar senare.

Familj förliser änkan säljer

Det sissta familjebruket på Flørli försörjde sig med sillfiske under vintermånaderna, detta på samma sätt som flera familjer innan dem. Vinterstormarna på Boknafjorden utanför Lysefjorden är ökänt svåra och 1915 var båten från Flørli på väg hem då den gick under med hela manskapet. Detta gjorde att änkan sålde Flørli till Einar Molin som sedan byggde kraftverksanläggningen. Han byggd kraftstationen i Jügenstil tillsammans med kajerna, lagerhusen och manskapsbodarna som man idag fortfarande ser rödmålade bredvid den vita kraftstationen.

Vi går samma trappa, känner på det fysiska priset

När vi, Stardust besättningen, idag går Flørli trappa med 4444 stegen upp 740 höjdmeter. Då gör vi det på samma trätrappsteg som Nils, Per och Sven arbetade på. Vi får känna hur fysiskt det var och vi kan ta på det material som de bar upp för att bygga trappan, rälsen och rören. Vi förstår att det fysiska priset var högt för att leva i denna spektakulärt vackra natur.

Seglat från Stavanger i stormens Hans kölvatten

Stardust lade till vid Flørli kaj igår kväll efter att sa seglat från Stavanger ner i stormen Hans kölvatten. Tunga moln med regn svepte mellan bergen som växte sig allt högre ju närmare Lysefjordens mynning vi kom.

Fjordmynningens stränder låga

Fjordarna i Norge är skapade av glaciärer som legat kvar efter inlandsisen. Sakta har de skaft sig ner i berget. När glaciären i Lysefjorden drog sig tillbaka så lämnade den efter sig grus och sten som idag utgör fjordmynningens grunda moränbotten. Därför är stränderna vid fjordmynningen låga och långgrunda, i stor kontrast till omgivande berg och branta bergsväggar längre in i Lysefjorden.

Farliga vatten, bra fiske sedan stenåldern

Udden på fjordens norra sida. Den man har på babord då man girar öster ut in i Lysefjoreden, heter Oanes . Namnet kommer från det gamla Norska ordet Oge som betyder rädsla. Man har hittat bosättningar från stenåldern på näset. Det strömma vattnet och moränbotten, endst är 13 meter djup, har skapat fina förutsättningar för fisk och skaldjur genom tiderna. Men dessa förutsättningar skapar också farliga vatten att färdas på.

Preikestolen, på nordväggen, 604 meter över havet, strax innan systrarna

Båtar som rundar Oanes har ca 14 sjömil till Flørli kajer. På vägen passerar man Preikestolen som svävar 604 meter ovan Lysefjorden havsyta, ca 6 sjömil in i fjorden på babord sidan. Strax efter det möter man fem pyramidliknande klippformationer som likt fallande hår hänger från fjordsidan, ”De fem systrarna”.

Norges attraktivaste besöksmål. Kanske världens attraktivaste enligt vissa!

Preikestolen fick sitt namn av bankdirektören Thomas P. Randulff då han såg klippan från däcket av turbåten Oskar II år 1901. Randalff tyckte klippan liknade en predikanstol och att Lysefjorden var som ett stort kyrkorum.

Randalff var den först som med hjälp av lokalt boende tog sig upp till klippan och hjälpte sedan fler att komma upp och uppleva den.

Preikestolen är idag Norges mest attraktiva besöksmål och enskillt största besöksanledning. National Geografik, Lonely Planet och Tripp adviser benämner den som värdens främsta utkiksplats och resmål. Framför platser så som Grand Canion, Victoriafallen och Taj Mahal.

Latitud söder om Oslo

Det finns altså många anledningar att besöka Lysefjorden med båt. Många har upplevelsen av att Lysefjorden ligger långt upp i norra Norge eftersom naturen är så radikalt skilt från Svenska västkusten eller Danmarks natur.

Men Lysefjorden ligger på en lattitud söder om Oslo. Det är ungeför lika långt att segla från Göteborg till Lysefjorden som det är att segla från Göteborg till Kiel.

Flørli något helt annat

I kontrast till vallfärdandet från jordens alla hörn till Preikestolen så är Flørli något helt annat. Här är det stilla och hit kommer man endast med båt och Stardust är den enda besökande båten tillsammans med ett par tält uppslagna på en gräsplätt bredvid kajen. I den gamla kraftstationen finns ett enkelt kafé i kombination med information och lite souvenirförsäljning. De serverar också enklare mat.

En liten ”Trolltunga” dinglande 500 meter ovan Lysefjorden

Det var i kafét som vi fick reda på att det fanns en vandringsled som går via Flørli trappor till en sten som liknar den ikoniska stenen Trolltunga. Om man hittar stenen kan man sitta på den och dingla med benen 500 meter ovan fjorden.

Efter att vi tagit oss upp för trapporna vandrar vi genom skog och över flera bäckar och forsande vatten. Vi tvingas använda hängbroar på vissa ställen för att ta oss över dem.

Vi hittar stenen. Det är inte så svårt men den är inte turist utpekad. Vi var tvugna att jobba lite med karta. Upplevelsen att gå ut på stenen och sätta sig på kanten för att dingla med benen eller stå och se ut över fjorden är stark och hissnande.

Från stenen går vi sedan stigen brant ner i skogssnor, stundtals på tillverkade trappor ner till kajen. Tillbaka vid kraftstationen gör vi sällskap med andra besökare. Vi är alla värda lite dryck , mat och att snöra av oss vandringsskorna medan vi delar våra upplevelser från dagen. Vissa av oss väljer att prova den likalt bryggda ölen.

[envira-gallery id=”59967″]
  1. Källa: ”Lysefjorden runt”, Christophersen. Wigestrand, Stavanger 2023. (www.wigestrand.no)

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *